We spreken over groene vingers indien een tuinier zelfs de meest exotische plant kan doen groeien en bloeien. In feite is dat best vreemd, want eigenlijk hebben planten in het algemeen liever niets te maken met mensen. Die genieten meestal alleen van hun schoonheid of in het ergste geval eten ze de plant zelfs op. Een plant heeft zon, lucht, water en mineralen nodig om te groeien en eventueel te bloeien. Als een inheemse plant eenmaal op de juiste plek staat, heeft deze geen menselijke verzorging meer nodig. Hoogstens moet een dergelijke tuinplant in toom worden gehouden, zodat deze niet de hele tuin en die van de buren overneemt. Wil jij een tuin die er mooi uitziet maar waar je weinig aan hoeft te doen? De hieronder genoemde makkelijke tuinplanten zullen je niet snel teleurstellen. Zo krijg je toch nog groene vingers.
Inhoudsopgave
10 makkelijke tuinplanten op een rij
Wil je jouw tuin laten stralen, maar heb je moeite om planten mooi en bloeiend te houden? Hieronder vind je 10 makkelijke tuinplanten.
1. Ooievaarsbek – Geranium
De geranium heeft ten onrechte de naam een saaie plant te zijn en heeft dat te danken aan de kamerplant. In de tuin zit deze met een maximale hoogte van 40 centimeter er bijzonder vrolijk en kleurrijk uit. Van juni tot en met september bloeit de plant uitbundig en vormt zo een tapijt van kleur. De standaardkleur was roze maar er zijn nu sterke cultivars in diverse kleuren. De plant doet het goed in de zon maar ook schaduw is welkom. Goed waterdoorlatende grond zorgt voor mooie geraniums. In de winter verdwijnt de plant volledig ondergronds. Daardoor kan deze temperaturen van – 25°C doorstaan.
Tip: hou voldoende ruimte tussen de geraniums bij het planten. Bij hoge geraniums is dat 40-50 centimeter. Planten is mogelijk van april tot augustus. Gebruik wat mest als je deze plant in de tuin zet, daarna is het genieten.
2. Sleutelbloem – Primula
De experts hebben de primula behoorlijk aangepakt. Dat betekent dat je nu ook planten kunt krijgen met grotere bloemen en zelfs meerkleurige. Het zijn erg makkelijke planten die zichzelf ook uitzaaien zonder te gaan woekeren. Zowel in de volle zon als in de schaduw doen ze het goed. Sleutelbloemen verkondigen de lente en zijn daarom welkom in de meeste tuinen.
Tip: De primula is winterhard en komt de volgende lente weer op. Na een paar jaar wordt de bloei minder mooi. Dan is het tijd om de plant te delen en te verplanten. Doe dat ook als de planten te dicht op elkaar staan.
Let op: Deze plant bevat een stof die een heftige huiduitslag kan vetoorzaken en daar kan ik over meepraten. Kies voor de zekerheid de ‘touch me’ cultivar bij de kweker. Die kan je ook aanraken als je allergisch bent.
3. Bamboe – Bamboe
Voor een exotisch tintje in je tuin is bamboe een goede keuze. Er zijn inmiddels kweeksoorten die het ook goed doen in onze winters. In feite is bamboe niets anders dan een soort gras, maar dan wel sterker dan staal. Er zijn diverse soorten, oom met zwarte of groengele stengels. Echt veeleisend is bamboe beslist niet, ook op arme grond doet ze plant het uitstekend, zowel in de volle zon of halfschaduw.
Tip: Koop alleen pol-vormende bamboe voor de tuin. De soorten die zich met wortelstokken verspreiden nemen zeer snel jouw tuin en de omliggende over en zijn dan moeilijk te verwijderen.
Weetje: Bamboe noemt men ook wel de redder van het klimaat omdat de plant in verhouding 5 keer zoveel CO2 opneemt als een boom.
Er is ook geluksbamboe te koop. Vooral in het verre oosten is dat populair om als cadeau te geven en ook in het westen wordt deze verkocht. In hoeverre het geluk brengt is de vraag. Het is overigens geen echte bamboe, maar behoort tot de Dracaena familie.
4. Vleesbes – Sarocococca
Er zijn uiteraard ook struiken die zich echt thuis voelen in onze tuinen. De Vleesbes heeft als extra voordeel dat de bloei in de winter plaatsvindt. Dan zit deze plant vol met witte bloemen met draderige aanhangsels met een sterke honingachtige geur. Na de bloei verschijnen er donkere bessen De bladeren zijn zo fel groen dat ze licht lijken te reflecteren. De Vleesbes is daarmee het hele jaar een aandachtstrekker. Deze struik kan zowel in de zon als de halfschaduw goed groeien en bloeien en wordt maximaal 1 1/2 meter hoog.
Tip: Ook dit is een makkelijke plant, dus snoeien is niet noodzakelijk. Wordt de struik toch wat te groot voor de tuin, knip deze dan bij na de bloei.
5. Choisya Ternata
Is er een Nederlandse naam voor deze struik, ik heb die niet gevonden, De struik wordt aangeprezen als vervanger voor de buxus die in zoveel tuinen het onderspit heeft moeten delven tegen de mot, De Choisya Ternata is een groenblijvende struik die eenvoudig in toom te houden is door deze bij te knippen. De bladeren zijn decoratief en de bloei levert een zee aan witte geurende bloemen op, De struik wordt ongeveer 2 meter hoog en staat graag in de zon.
Tip: Deze struik komt oorspronkelijk uit Mexico, Hoewel deze inmiddels is gehard tegen ons klimaat is een beschutte plek een goede keuze. Bij strenge vorst is bescherming nodig. Verdere verzorging vraagt de plant niet.
6. Elfenbloem – Epimedium
Uiteraard mag ik hier ook een van mijn persoonlijke favorieten voorstellen: de Elfenbloem. Het is een leuke bodembedekker voor schaduwrijk plekken. Daar vormen zich frisgroene heuveltjes van bladeren. In het voorjaar groeien daarboven vrolijk gekleurde bloemetjes met een grappige vorm aan een stengel waardoor ze beweeglijk zijn en de naam verklaren. Het ziet er wellicht teer uit, maar Elfenbloem is onkruid de baas en breidt zich in de schaduw gestaag uit zonder te woekeren.
Bekijk hier de mooie elfenbloem.
Tip: Heb je een moeilijk plek met schaduw in de tuin probeer deze makkelijke plant dan eens. Je hebt er geen omkijken naar maar er is veel te zien. In de lente loopt het blad uit in felle kleuren, dan volgt de vrolijke bloei en in de herfst verkleurt de plant.
7. Zeeuws knoopje – Astrantia
Het Zeeuws Knoopje werd vroeger vooral gebruikt als opvulling voor moeilijke plekjes in de tuin. Makkelijk en onopvallend. Maar dat laatste klopt niet meer want er zijn nu cultivars met schitterende donkerrode sierlijke bloemen waardoor deze plant een echte eyecatcher is geworden. De nieuwe soorten vragen nog steeds weinig verzorging en kunnen temperaturen van -25°C aan. Deze plant staat bij voorkeur in de halfschaduw van een boom maar kan ook in een zonnig bordes.
Tip: Het Zeeuws Knoopje werd meestal geplaatst op plekken waar de grond vochtig bleef. Gedurende lange droogte heeft deze sterke plant hulp nodig maar dat geldt dan meestal ook voor de rest van de tuin.
8. Schildpadbloem – Penstermon
De kans is groot dat je nog nooit van deze vaste plant hebt gehoord. Bij toeval kwam ik deze een keer tegen bij de kweker en ze zien er beslist charmant uit. De hoogte van de plant met bloem is circa 1 meter, je moet er derhalve een goede plek voor vinden. De sierlijke bloemen doen denken aan vingerhoedskruid en dat is wellicht de reden dat je deze plant zelden ziet in Nederlandse tuinen. De sterke plant doet het goed in de halfschaduw. De bovenkant van de bloem doet enigszins denken aan de kop van een schildpad.
Tip: Na een jaar of drie wordt de bloei beduidend minder en is hef tijd om de plant te vervangen. Het is zeer eenvoudig om zelf stekjes op te kweken ter vervanging of als cadeautje voor een ander.
9. Kruiskruid – Bracchylottis
Deze sterke plant heeft decoratieve grijs-groene bladeren die ook in de winter mooi blijven, Het is echt een zomerbloeier die het van de zon moet hebben. Dr felgele bloemen die doen denken aan margrieten lijken dan boven het groen te zweven, Duurt de zomer wat langer dan bloeit het kruiskruid ook langer. In de natuur komt het kruiskruid vooral als weideplant voor. Ook mindere kwaliteit grond neemt het kruiskruid voor lief. Een zonnig plekje is gewenst.
Tip: Hou er rekening mee dat de bloeiende plant ongeveer 1,25 meter hoog wordt en andere planten in de schaduw zou kunnen stellen.
10. Kardinaalsmuts – Euonymus
Tenslotte nog een klimmer met bontgekleurd blad, maar deze kan ook als haag worden gebruikt. De kardinaalsmuts verliest blad in de winter en geeft door zijn herfstkleuring een mooi effect tegen een muur of een schutting. Het is een sterke plant waar je geen omkijken meer naar hebt mits deze eenmaal goed is geworteld. Groeien is een sterk punt van de kardinaalsmuts. Zowel in de zon als halfschaduw doet deze het goed.
Tip: Wil je graag vogels in de tuin, dan is de kardinaalsmuts een aanrader. Als inheemse plant is deze favoriet bij kleine zangvogels.
Natuurlijk, je kunt ook denken aan vergeet-mij-nietjes, duizendknoop, kamperfoelie, Toscaanse jasmijn en vele andere planten. Weet jij zelf nog een makkelijke tuinplant? Tip ons dan gerust door onder dit artikel een reactie achter te laten.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.