Heb je last van slakken in de tuin? Wat richten slakken eigenlijk aan en wat te doen tegen slakken? Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van slakken en wat je er zoal tegen kunt doen.
Inhoudsopgave
Slakken in de tuin: goed of slecht?
Slakken kunnen van een tuin een waar slagveld maken, vooral omdat ze dol zijn op jonge aanplant. Ze zijn echter ook erg belangrijk in de natuur, omdat ze oude bladeren en ander afval opruimen. Daarnaast vormen ze een belangrijke voedselbron voor vogels en andere dieren. Het bestrijden van slakken met chemische middelen is dan ook geen goed idee. Daarmee kan je ook eventueel vogels en egels onbedoeld doden. Kies daarom voor natuurlijke methode die geen risico’s inhouden.
Wat voor slakken kennen we?
Er zijn wel 60.000 verschillende soorten slakken op de wereld, zowel met als zonder huisje. De meeste exemplaren leven in het water, maar de slak is het enige weekdier dat ook op het land kan leven, overigens alleen in een vochtige omgeving. Een slak heeft een grote voet waarmee deze zich met behulp van slijm voortbeweegt. De ogen staan op steeltjes en de tong is een soort rasp.
In bladeren die door de slak worden gegeten, zie je dan ook rafelige gaten, er worden geen stukken afgebeten. Een slak heeft zowel manlijke als vrouwelijke geslachtsorganen maar heeft voor bevruchting een partner nodig. Per jaar kan een slak wel 400 eitjes leggen. De meeste schade in de tuin wordt aangericht door naaktslakken. Er zijn overigens maar enkele slakken die ook door mensen worden gegeten zoals de wijngaardslak.
Slakken bestrijden: doe niet zoals oma!
Oma had best vaak effectieve huismiddelen en dat gold ook voor bestrijding van slakken: zout en azijn. De effectiviteit daarvan bestaat vandaag de dag nog steeds maar toch wordt deze methode afgewezen door iedereen die iets geeft om dierenwelzijn. Gebruik maken van zout of azijn bij een slak is vergelijkbaar met het overgieten van een mens levend met zoutzuur. Het vlees van de slak wordt feitelijk weggevreten door dit huismiddeltje totdat er niets meer overblijft dan slijm. De natuur is hard, maar deze methode is het meest dieronvriendelijk en er zijn betere opties om slakken te bestrijden.
Effectief slakken bestrijden in de tuin
Wat te doen tegen slakken in de tuin? Hieronder vind je een aantal effectieve manieren om slakken te bestrijden.
1. Maak de omgeving oninteressant voor slakken
Slakken worden meestal actief in de avond en de nacht. De rest van de tijd rusten ze op een vochtige plek. Een stapel hout, potten, een hoop compost of afgevallen bladeren zijn ideale schuilplaatsen voor slakken. Controleer je tuin dus eerst op dergelijk zaken. Ook het vocht van een vijver trekt slakken aan, zeker als er ook nog eens interessante planten in de buurt staan. Als je de bodem bedekt met boomschors of cacaodoppen, maak je de omgeving ook minder interessant voor slakken. Dit kruipt namelijk helemaal niet lekker. Bovendien verminder je daarmee ook de overlast van katten in de tuin. Ga er vanuit dat je een laag van ongeveer 6 cm moet aanbrengen.
2. De keuze van planten maakt veel verschil
Het waarom is een raadsel, maar slakken zijn gek op sommige planten. De Hosta (hartlelie), Iberis (scheefbloem), Ligularia en verschillende slasoorten trekken slakken aan en vormen hun favoriete voedingsbron. Andere planten zijn goed bestand tegen slakken, zoals akelei, goudsbloem, anjer, geranium, klimop, daglelie, viooltjes en varens. Er zijn ook planten waarvan de sterke geur slakken verdrijft zoals Oost-Indische kers, salie, tijm en tomaat. Een moestuin met veel sla, is een uitnodiging voor veel slakken, alleen rucola heeft er geen last van. In sommige moestuinen zie je ook Afrikaantjes tegen slakken. Deze planten trekken slakken juist aan, waardoor ze minder aandacht zouden hebben voor de groenten in je moestuin.
3. Sproeien op de juiste tijd
Slakken worden actief in de avond en hebben dan ook vocht nodig. Door alleen in de ochtend te sproeien, zorg je ervoor dat de grond onaantrekkelijk droog is als het de tijd is voor slakken.
4. Controleer de grond op slakkeneieren
Als je problemen hebt met slakken, zullen deze verergeren door de vele eieren. Deze zijn vaak redelijk goed zichtbaar (wit) en dan te verwijderen.
5. Plant knoflook
Voor de meeste slakken in knoflook dodelijk. Strategisch in de tuin geplaatst kan knoflook een plaag voorkomen omdat slakken deze liever uit de weg gaan.
6. Bescherm jonge planten
Slakken hebben het vooral voorzien op jonge planten. Deze kan je beschermen door ze te voorzien van een plastic huls. De meeste tuincentra hebben deze beschikbaar, let wel op de recyclebaarheid. Niet wetenschappelijk bewezen maar wel veel verspreid is de gedachte dat koper voor slakken giftig is. Met kopertape of -ringen zou je derhalve jonge aanplant ook kunnen beschermen.
7. Maak je tuin vriendelijk voor slakken-eters
Veel soorten vogels en alle egels zijn dol op slakken. Als ze welkom zijn in jouw tuin dan zullen ze je ook graag verlossen van de slakken. Wist je trouwens dat (loop)eenden ook verzot zijn op slakken?
8. Aaltjes
In tuingrond zitten ook altijd aaltjes, ze parasiteren onder andere op slakken. Er zijn er in het algemeen niet genoeg om slakken afdoende te bestrijden. In tuincentra kan je extra aaltjes kopen om meer effectief slakken aan te pakken. Aaltjes zijn onschadelijk voor mens en dier en de bestrijding valt onder de duurzame methoden.
9. Slakkenvallen
Deze kan je kopen maar ook zelf eenvoudig maken van een plastic bus of fles. Een paar poortjes erin voor de slakken en bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid zoet bier als lokmiddel. De slakken kun je dan uitzetten op een plaats in de natuur waar ze minder overlast veroorzaken. Diervriendelijker kan het niet.
10. Volledig biologische slakkenkorrels
Standaard slakkenkorrels met gif doden slakken, maar zijn ook schadelijk voor dieren die slakken eten en uiteindelijk ook voor de mens. Volledig biologische slakkenkorrels hebben beduidend minder nadelen en doden de slakken ook. Deze korrels zijn verkrijgbaar in de speciaalzaken.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.