Wellicht heb je er niet bij stil gestaan, maar ook Scandinavië heeft een eigen tuincultuur. Grote delen van het gebied zijn dunbevolkt en er is veel natuur, vooral bossen en toendra-achtige gebieden. De meeste Scandinaviërs hebben naast de standaard woning ook nog een tweede huis (vaak een blokhut) middenin de natuur. Maar in de grote steden die meestal in het zuiden liggen, hoort een tuin er inmiddels ook bij. Het klimaat is er wat ruiger dan bij ons met kortere zomers en lange, koude winters, maar de meeste planten die het in deze tuinen goed doen, zijn ook geschikt voor ons land en kunnen meestal wel tegen een stootje.
Inhoudsopgave
Kenmerken van de Scandinavische tuin
Wie interesse heeft in dit deel van de wereld zal niet verbaasd zijn dat de kenmerken van een tuin in deze contreien overeenkomsten vertoont met de smaak op het gebied van het interieur: strak, minimalistisch en natuurlijk. Een Scandinavische tuin moet rust, eenvoud en natuur uitstralen maar wel strak zijn. Een wilde tuin zal je niet vaak zien in deze streken. Net als in het interieur worden felle kleuren slechts gebruikt om accenten te zetten en zijn zeker niet standaard. De meest gebruikte kleur is groen, gecombineerd met andere zachte kleuren. Wat meubilair en accessoires betreft wordt gekozen voor natuurlijke materialen zoals hout of steen. Textiel is zeker een onderdeel in een dergelijke tuin, maar felle kleuren moeten worden beperkt net als bij de planten.
De bodem
In het algemeen in de bodem in Scandinavië niet bijzonder rijk aan mineralen en ook wat zuurder dan onze tuingrond. Dat is eenvoudig op te lossen door gebruik te maken van turfstrooisel. Meng wat door de grond zodat de zuurgraad wat toeneemt voordat je met planten begint. Het verbetert tevens de waterdoorlaatbaarheid van de grond. Turf ‘vergaat’ redelijk snel dus is het aan te bevelen ieder jaar wat te vervangen.
De planten
De zomer is kort en de winter in lang in Scandinavië. Er wordt dan ook vooral herkozen voor winterharde en groenblijvende planten en heesters. Denk daarbij aan varens en siergrassen. Maar ook de lavendel is een populatie gast in een dergelijke tuin. De groene tinten mogen hier en daar wat afgewisseld worden met planten die bloeien in lichte kleuren zoals wit, roze, geel of lichte paars tinten. De tuin moet er natuurlijk uitzien maar dat wil niet zeggen dat er geen strakke lijnen moeten zijn. De afscheidingen mogen duidelijk zijn bijvoorbeeld met wit geverfde hekken. Variatie in planten en heesters mag, maar vergeet niet dat het minimalisme vraagt om een rustig beeld voor de ogen. Een grotere hoeveelheid dezelfde planten oogt rustigere dan veel afwisseling.
Het bosrand-concept
Scandinavië beschikt over uitgestrekte vaak nog ongerepte bossen. Dat beeld wordt ook nagebootst in tuinen mits die voldoende omvang hebben. De bosrand bestaat dan uit bomen die het goed doen in dit klimaat zoals berken, dennen en juniperussen. Richting het huis gaat de begroeiing over in heesters en vaste planten zoals varens. Hierdoor wordt de suggestie gewekt dat de woning in de natuur ligt.
Meubilair
Wie aan Scandinavisch meubilair denkt, ziet natuurlijk hout voor zich en dat geldt ook in de tuin. Hout in minimalistische stijl, vaak licht gelakt of wit geschilderd. De meeste Scandinaviërs leven langs de kust en derhalve wordt voor de zitplaatsen vaak een beschut plaatsje gezocht zodat de wind geen spelbreker hoeft te zijn. Ook voor ons land geen slecht idee. Het comfort kan je verhogen met kussens en dekentjes. Hou wel rekening met de kleurstellingen.
Accessoires en verlichting
Een centraal punt in een Scandinavische tuin vormt meestal een houtkachel of een of meerdere vuurkorven of -schalen. Dat is in ons land niet meer overal toegestaan zowel door de effecten op het milieu als vanwege het risico op brand in droge tijden. Het is uiteraard ook mogelijk om hetzelfde effect te bereiken met een elektrische kachel. Andere ornamenten in een dergelijke tuin zijn van natuurlijke materialen zoals hout en steen. Metalen lantaarns voor sfeerverlichting zijn ook populair. Lichtslingers en andere sfeerverlichting is ook mogelijk maar bij voorkeur niet in kleur.
Onderhoud
Een Scandinavische tuin is weliswaar eenvoudig qua planten, maar vraagt toch behoorlijk wat tijd qua onderhoud. Bij de natuurlijke look hoort in een dergelijke tuin ook netheid. Onkruid is not done en ook afgevallen bladeren moeten opgeruimd te worden. Daarnaast komt het snoeien en mooi houden van de planten er nog bij. Kortom een dergelijke tuin is bewerkelijk voor de tuinier en minder populair bij insecten en andere dieren die graag wat schuilplaatsen zoeken. Hou er ook rekening mee dat in Scandinavië minder droge periodes voorkomen dan momenteel in ons land.
Gieten of sproeien kan zomers nodig zijn.
Lezen over tuinen
Misschien wil je een Scandinavische tuin of een van de andere die op deze site worden besproken. Welke je ook kiest, een goed begin is om De mensvriendelijke tuin van Ben J.G.Gh. Pirard vooraf te lezen. Het is een echt tuinboek met handige tips en duidelijke aanwijzingen. Maar het heeft ook een dubbele bodem waarmee de auteur duidelijk probeert te maken dat een tuin er is voor rust en ontspanning en niet om extra stress te geven in een veel te druk bestaan.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.