De mooiste maanden naderen voor de echte tuinliefhebbers. De maand juni is het nog even doorpakken om in de zomer echt te kunnen genieten. Wat moet je op je to-do-lijst zetten voor deze maand? Hieronder vind je een aantal werkzaamheden in de tuin in juni.
Inhoudsopgave
10 werkzaamheden in de tuin in juni
Kan jij niet wachten om je handen weer uit de mouwen te steken nu het mooie weer eindelijk aangebroken is? Hieronder 10 werkzaamheden in de tuin in juni. Pak je tuinkalender er maar bij!
1. Gazon-onderhoud
Wat is een Hollandse tuin zonder een mooi gazon? In juni is het de tijd om kale plekken opnieuw in te zaaien en lelijke stukken weg te werken. Dat kan ook met zoden. Maai het gras een of twee keer per week, maar let op. Juni 2023 lijkt een droge maand te gaan worden. Indien dat het geval is, maai het gras dan niet te kort om te voorkomen dat het verschroeit. Gebruik je een handmaaimachine, maak dan de wielen na gebruik goed schoon, daar heb je de volgende keer plezier van.
2. Een- en tweejarigen kunnen de volle grond in
De mooie zomerbloeiers kunnen nu de volle grond in omdat de temperaturen hoog genoeg zijn. Je kan deze planten zaaien of wellicht heb je ze binnen al gekweekt. Voorbeelden zijn stokroos, leeuwenbekje, juffertje in-het-groen, Oost-Indische kers en vlijtig liesje.
3. Snoeien van hagen en struiken
Na de langste dag gooien veel planten er nog een schepje boven op wat groeien betreft. Om hagen en struiken mooi compact te houden, kan je deze nu nog even licht snoeien. Daarbij gaat het voornamelijk om uitschieters te voorkomen.
4. Verplanten
Tot de langste dag is het ook nog mogelijk je tuin wat te reorganiseren door bestaande planten voorzichtig te verplaatsen of nieuwe vaste planten te gebruiken. Daarna is dat meestal geen succes meer.
5. Hou je rododendron langer mooi
Verwijder de uitgedroogde bloemen van de rododendron met een draaiende beweging van je hand. Ze laten dan snel los en de plant vormt eerder nieuwe knoppen.
6. Voeding, maar met mate
Het groei- en bloeiseizoen begint en dan kunnen de meeste planten wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. Maar pas op met overbemesting. Daarmee kan je meer schade aanrichten in je tuin en het milieu dan met te karig zijn met voedingsstoffen. Beoordeel per plantensoort wat echt nodig is.
7. Onderhoud van de vijver
In juni is het tijd voor de jonge visjes. Om deze enige bescherming te bieden is voldoende beplanting nodig. Is er te weinig beschutting in het water, plant dan wat nieuwe.
Ook langs de oever van een vijver is het tijd voor nieuwe planten. Gele lis, kattenstaart, biezen, varens, hosta’s en de lisdodde langs de randen geeft een natuurlijke uitstraling.
In droge maanden moet je de vijver soms bijvullen. Doe dit bij voorkeur gelijkmatig om de temperatuur en de samenstelling van de vijver zoveel mogelijk constant te houden.
8. Wees zuinig met water
Indien het nodig is om te sproeien, doe dat dan bij voorkeur een aantal uren achter elkaar in plaats van telkens een kwartiertje. Dat laatste verspilt water en maakt je planten lui omdat ze de wortels niet dieper sturen op zoek naar vocht.
9. Verwijder onkruid
Onkruid groeit nu eenmaal harder dan de meeste gewenste planten. Verwijder zoveel mogelijk in juni,maar let op dat je de zaailingen niet meteen meeneemt.
10. Rozen planten kan nog
Indien je deze zomer nog wilt genieten van bloeiende rozen kan dat, maar is juni wel de uiterste maand om ze te planten.
De kamerplanten naar buiten
Op een regenachtige dag kan je de meeste kamerplanten ook gerust een paar uur buiten zetten. Het is de beste manier om stof en andere zaken te verwijderen en de planten genieten van het zuivere regenwater. Let wel op dat het niet hard waait en pas op voor beestjes.
Lees ook:
- Clivia miniata of Sint-Jozefplant, verzorging, standplaats & giftig?
- Een potentieel gevaar in je tuin: Ricinus Communis – de giftige wonderboom
- Alarm: top 10 giftige planten in je tuin en de natuur
- Amelanchier of krentenboom, soorten, standplaats en bloeitijd
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.