De tuin is uiteraard ook gewoon een stukje natuur al zien we het soms gewoon als onderdeel van ons thuis. Ons huis houden we het liefst aan kant en dat trekken we vaak door naar de tuin. Dat is echter vaak niet verstandig als je de tuin wil beschermen en ook de natuur een handje wilt helpen. Maak jij je schuldig aan een van deze veel voorkomende fouten in de tuin? De volgende zaken gaan vaak fout.
Inhoudsopgave
5 veel voorkomende fouten in de tuin
De herfst is altijd een speciaal seizoen, ook in de tuin. Er zijn een aantal veel voorkomende fouten die in de tuin worden gemaakt tijdens de herfst. Maak jij je wel eens schuldig aan onderstaande zaken?
1. Afgevallen bladeren verspillen
De natuur bereidt zich in de herfst voor op de koude en daarom laten bomen en planten hun bladeren vallen. Door de vaak heftige wind verspreiden die zich en komen overal in de tuin terecht. Het gevoel voor netheid doet ons vaak die bladeren opruimen en afvoeren. Dat is verspilling, want deze bladeren zijn zeer nuttig in de natuur. Verwijder ze gerust van de paden en gebruik ze weer in de borders. Op een gazon kan je de bladeren meemaaien bij de laatste maaibeurt. De kleinere stukjes verrijken dan de bodem.
In de winter beschermt al een klein dek van bladeren de vaste planten tegen de meest heftige kou. Je kunt deze dan ook het beste pas opruimen als de lente aanbreekt. In de herfst en winter gaat het afbreken van de bladeren door schimmels en insecten door, zij het in een trager tempo. Hierbij komen bouwstoffen vrij en tevens warmte. Een hoop takken gemengd met bladeren vormt dan een ideale overwinteringsplaats voor egels en insecten.
2. Je te veel met de tuin bemoeien in de herfst
Ten onrechte denken we de natuur een handje te helpen door in de herfst dorre bladeren eb dode takken van planten zo snel mogelijk te verwijderen. Dat mag er voor ons gevoel dan meer esthetisch uitzien, het is echter niet goed voor de meeste planten. Kijk in een snoei-agenda welke planten en struiken in de herfst gesnoeid kunnen worden en laat de rest met rust. De meeste planten kennen hun eigen tempo en weten zich tegen een normale winter goed te beschermen.
3. Groene aanslag verwijderen van paden en tegels
Op een mooie, droge herfstdag zie je overal tuinliefhebbers boenen om die vervelende groene aanslag te verwijderen van tegels en paden. Daarbij wordt vaak ook nog eens gebruik gemaakt van chemische stoffen die niet thuishoren in jouw tuin of de natuur. Deze aanslag hoort bij het seizoen vanwege de temperatuur en de vochtigheid. Veel plezier van het schoonmaken heb je niet omdat in dit jaargetijde de aanslag snel terug is. Wacht liever tot de lente en gebruik dan natuurlijke middelen. Dat zorgt voor maandenlange schone tegels en paden.
4. Alle fruit en zaden verwijderen
In oktober vindt de laatste oogst plaats van onder andere druiven. Ook hebben veel planten zaden aangemaakt na een succesvolle bloei. Uiteraard is het verstandig fruit en zaden te verzamelen en daar nuttig gebruik van te maken. Maar het is ook de tijd waarin dieren, vooral vogels, en ook insecten veel moeite hebben om aan hun kostje te komen voordat de winter toeslaat. Gun een deel van de oogst aan de natuur. Het blijft dan ook nog gezellig druk in je tuin tijdens de herfst.
5. Nestkastjes vergeten
Wellicht is er weer een nieuwe generatie vogels uitgevlogen via jouw nestkastjes. Maar dat wil niet zeggen dat ze ongebruikt blijven tijdens de winter. In de herfst is het tijd om de nestkastjes leeg en schoon te maken en ze weer op te hangen. Er zijn meerdere soorten vogels die er graag beschutting in zoeken tegen heftige kou. Gebruik bij het schoonmaken geen chemische middelen. Dit schrikt vogels af en kan zelfs ten koste gaan van hun gezondheid.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.