De wilg of salix is een stoere Hollandse grondverbeteraar. Deze boom kom je vaak tegen op het Nederlandse platteland. Ook in de tuin is het een aanwinst. Welke soorten salix zijn er eigenlijk en waar moet je op letten? Kan een wilg zichzelf bestuiven? Hier lees je alles wat je wilt weten over de wilg.
Inhoudsopgave
Waarom doet de wilg het zo goed in Nederland?
Voor de meeste planten, bomen en struiken zal je bij onderhoud lezen dat deze het goed doen in een waterdoorlatende bodem. Dat is niet zo vreemd want de meeste planten houden niet van ‘natte voeten’. Ook als ze behoefte hebben aan veel water, kunnen de wortels van veel planten er niet tegen om langdurig in een vochtige bodem te staan. Als de rot in de wortels toeslaat, is een plant vrijwel niet meer te redden. De stoere klei die in veel van de Hollands tuinen ligt, laat water maar moeizaam door. Zeker na een drogere periode blijft de klei het water vasthouden en kan de grond gedurende lange tijd vochtig blijven. Drainage is dan een optie, maar er zijn ook planten die wel groeien en bloeien in een dergelijke bodem en die zelfs nodig hebben. De wilg (Salix) is zo’n boom die in de natuur ook zeer veel voorkomt op rijke, waterhoudende grond zoals klei. Op de duur verbetert de wilg de grond zelfs en kunnen ook andere soorten hun plaats vinden.
De soorten salix voor in de tuin
Zowel voor de grote als kleine tuin zijn er wilgen die geschikt zijn voor de stevige grond. Het zijn vrijwel allemaal veredelingen van soorten die in de vrije natuur voorkomen. Door deze op een onderstam te enten kunnen ze klein blijven en het goed doen in een Hollandse klei-tuin. Hieronder vind je een aantal soorten salix die het in ons kikkerlandje goed doen.
- Salix caprea ‘Kilmarnock’: deze treurwilg blijft klein en is geschikt voor iedere tuin. De vorm is erg decoratief.
- Salix integra ‘Hakuro-nishiki’: de naam zegt het al. Deze wilg komt uit Japan. Dit exemplaar is slank en bont en is makkelijk in het onderhoud
- Salix alba ‘Chermesina’: een wilg die je tot struik kan omvormen door een juiste snoei. De takken zijn oranje/okerkleurig.
- Salix babylonica ‘Tortuosa’: de kronkelwilg valt op door zijn exotische uiterlijk. Ook deze kan je in struikvorm kweken.
Waar plant je een Salix?
Zoals in het begin staat vermeld, houdt een wilg van een stevige bodem die rijk is aan voedingsstoffen en voldoende vocht bevat. Het is geen toeval dat wilgen in de natuur het beste gedijen naast een sloot of vlakbij water. Daarnaast is een zonnig plekje zeker ook aan te raden. Onder de juiste omstandigheden haal je een zeer snelle groeier in de tuin. Vergeet niet in droge periode flink te gieten om je wilg mooi te houden.
Wanneer bloeit een wilg?
De wilg bloeit vroeg in het voorjaar, nog voordat de eerste groene blaadjes verschijnen. Iedereen kent de ‘katjes’ wel die dan aan de takken verschijnen. Deze zijn meestal, wit, grijs of geel maar er zijn ook veredelde soorten met andere kleuren. De katjes zijn vanwege de vroege verschijning zeer populair bij bijen en vlinders. Ook in de huiskamer zijn de katjes gewild als decoratie en symbool voor de lente. In de lente en zomer bieden wilgen door de dichte kruin en de vaak holle stam onderdak aan vogels, vleermuizen, marters en insecten.
Snoeien van salix
Een mooie wilg is een goed gesnoeide wilg. Het juiste tijdstip is vroeg in het voorjaar voordat de bloei begint. Snoeien kan in het algemeen zeer rigoureus. Takken kunnen tot 5 centimeter worden teruggesnoeid. Bij een struikvorm kan de wilg tot ongeveer 10 centimeter boven de grond worden gesnoeid. Let altijd even op met de soort salix die jij hebt gekozen. Stamwilgen vragen om minder snoei dan treur- en kronkelwilgen. Bij het snoeien kun je bijvoorbeeld een van de onderstaande snoeischaren gebruiken.
Is bij een wilg zelfbestuiving mogelijk?
Bij planten die alleen mannelijke of alleen vrouwelijke bloemen dragen (ook wel eenslachtige planten genoemd) is zelfbestuiving niet mogelijk. Bij een wilg is zelfbestuiving dus geen optie. Voortplanting van de wilg gaat via stekken.
Plagen en ziekte bij de wilg
Het hout van de wilg is niet bijzonder sterk en er zijn veel insecten die hier aan knagen. Een wilg wordt in het algemeen niet ouder dan 40 tot 50 jaar en oudere exemplaren die blootstaan aan de wind lopen in verzwakte positie een redelijk groot risico om bij storm te vallen. Echter is de boom ook aangepast aan ons klimaat en kan daarom een stootje verdragen.
Weetjes over de wilg
- In de bast van de wilg zit salicin, hierop is aspirine gebaseerd. De stof is niet giftig voor mensen maar wel voor katten en honden omdat deze de stof niet kunnen afbreken. Let derhalve op dat je huisdier niet op een wilgentak gaat kauwen.
- De zaadjes van de wilg zijn pluizig en worden door de wind verspreid.
- Treurwilgen zijn aan hun naam gekomen door de regen. Door de specifieke vorm van de boom, lijken deze tijdens en na de regen te huilen. De Engelsen noemen ze weeping willows.
- Wilgen worden als magisch beschouwd, ze staan door het welige groen en de snelle groei symbool voor vruchtbaarheid, maar ook voor ongelukkige liefde en zelfs de dood. Heksen schijnen in de kroon van wilgen te wonen en hun bezems van wilgenhout te maken. Met een fluitje van wilgenhout kan je ze op een afstand houden.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.