Vlak na de Tweede Wereldoorlog was de Clivia een van de meest populaire kamerplanten. Afhankelijk van je leeftijd zal je deze waarschijnlijk in het huis van je grootouders of ouders wel hebben zien staan. Bij een goede verzorging kan een dergelijke plant flink groot en tientallen jaren oud worden, waarbij de bloei ook nog eens uitbundig is. Geen wonder dat de Clivia vaak een erfstuk werd. Ook vandaag de dag kan je ze nog overal kopen. De huidige goed geïsoleerde woningen zijn echter minder geschikt voor deze planten. Ook verwachten ze een goede verzorging en daar is ook niet altijd tijd voor in deze drukke tijden. Ben jij een liefhebber en bereid zich naar de wensen van de plant te schikken, dan kan het een echte aanwinst worden.
Inhoudsopgave
De oorsprong van de Clivia
Er zijn maar 4 soorten Clivia, waarvan de Miniata het meest geschikt is voor de huiskamer of een kasje. Ze komen in de natuur alleen voor in Zuid-Afrika, De plant is genoemd naar Lady Charlotte Florentina Clive, de eerste die de Clivia in Europa tot bloei bracht. De plant valt op door de stam van op elkaar liggende bladeren. Ieder jaar vormen zich nieuwe donkergroene bladeren. Oudere worden bruin om plaats te maken. In principe bloeit de Clivia ieder jaar met een flinke hoeveelheid oranje-rode bloemen op stevige stengels. De plant kan rode bessen vormen. Soms wordt de bloei een jaar overgeslagen als de omstandigheden niet optimaal zijn.
Standplaats van de Clivia Miniata
In de dalen in Zuid-Afrika groeit de Clivia op humusrijke, poreuze grond. De dikke vlezige wortels kunnen snel rotten als de bodem te vochtig is. Alleen tijdens de bloei heeft de Clivia extra water nodig. Een plaatsje is de zon is niet besteed aan deze plant. Halfschaduw waardeert de Clivia het meest.
Sint-Jozefsplant verpotten
Verplaatsen is ook bepaald geen pretje voor de plant die het liefst met rust gelaten wil worden. Als de plant nog jong is, dient deze echter ieder jaar te worden verpot. Een oudere plant kan je eenmaal in de drie jaar verpotten. Een echt grote pot heeft de Clivia niet nodig, maar zorg ervoor dat deze niet kan omvallen. Let in ieder geval ook op de wortels. Deze kunnen eenvoudig worden beschadigd.
Verzorging van de Clivia Miniata
Wat oma vroeger wist, is dat de Clivia een rustperiode nodig heeft, die ook dient om de bloei voor te bereiden. Vanaf oktober hoef je de plant nog maar weinig water te geven. De bladeren mogen niet verdrogen en de grond moet slechts licht vochtig blijven. Ook meststoffen zijn dan niet nodig. In de eerste maanden van het nieuwe jaar gaan de bloemstengels groeien. Pas als deze ongeveer 15 centimeter lang zijn, mag je weer meer gieten. De ideale temperatuur tijdens de rustperiode is 8-10° C. Dat kan derhalve niet in een moderne huiskamer.
Een Clivia zaaien
In principe kan je een Clivia uit zaad kweken, het duurt dan wel meerdere jaren voordat er bloei ontstaat. Als je de plant koopt voor de bloei, let er dan op dat deze minstens 4 bladeren aan weerszijden heeft.
Is de Clivia giftig?
Ja, een Clivia Miniata is een giftige plant. Vooral de wortels en de besjes die uiteindelijk ontstaan zijn giftig. Voor mensen is de plant slechts licht giftig. Het sap van de plant kan tot huidirritatie leiden. Voor honden en katten is een Clivia echter gevaarlijker. Pas dan ook altijd op met een Clivia Miniata als je huisdieren hebt en plaats deze buiten bereik.
Clivia Miniata krijgt geel blad of doet het slecht
Krijgt jouw Clivia Miniata geel blad of blijven de bloemstengels kort? Dit kunnen de oorzaken zijn:
- Gele bladeren – de plant krijgt waarschijnlijk te veel zon. Zoek een schaduwrijk plekje maar verplaats de plant niet te vaak.
- Gele plekjes op de bladeren – dit is een teken van te veel en/of te koud water.
- De bloemstengels blijven kort- de plant heeft in de ontwikkelingsfase niet voldoende water gehad. Volgend jaar een nieuwe kans.
- Schild- of wolluis – de plant is niet optimaal gezond. Bestrijd de plaag, maar probeer ook de oorzaak te ontdekken.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.