Al sinds jaar en dag bestaat er onenigheid aan weerszijden van het Kanaal tussen de Fransen en de Engelsen. Soms liep dat uit op enorme conflicten maar die tijd lijkt gelukkig voorbij. Toch zijn er zaken waar beide volken het nooit over eens zullen worden. Denk maar aan eten, maar het geldt ook voor de aanleg van een tuin. In ons land heb je de vrijheid om te kiezen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? De weelderige bontheid en soms bedrieglijke rommeligheid van de Engelse tuin of de ingetogen elegantie van de Franse tuin waar alles draait om symmetrie en strakke lijnen? Ga je voor Frans, lees dan de tips hieronder.
Inhoudsopgave
Kenmerken van de Franse tuin
In de Franse tuin draait het om symmetrie en mooie vormen. De basis wordt dan ook gevormd door groenblijvende planten zoals heesters die eenvoudig gesnoeid kunnen worden zodat er patronen ontstaan. In de dergelijke tuin zijn er relatief weinig bloeiende planten nodig en de kleuren daarvan moeten zorgvuldig worden gekozen. De tuin mag een romantische aanblik hebben en moet er gedurende het gehele jaar onberispelijk uitzien. Hieronder lees je hoe je dat aanpakt.
1. Begin in het centrum
In een Franse tuin is een waterelement of een vijver een ideaal beginpunt. Deze hoort namelijk in het centrum en is daardoor een richtpunt voor de symmetrie die je daarna gaat scheppen. Kies je voor een ander centrum zoals een prieeltje, let er dan op dat ook hierin de strakke elegantie en de ingetogen kleuren niet worden verstoord. De tuin dient een geheel te vormen en juist van het centrale punt uit moeten de strakke lijnen duidelijk naar voren komen.
2. De beplanting
De basis van de Franse tuin wordt gevormd door stuiken die het goed doen in ons klimaat, groen blijven en strak zijn te snoeien. Daarbij kan je denken aan buxus (let op de mot), taxus (giftige bessen) en Japanse Hulst. Deze plant je in strakke patronen, waarbij je er rekening mee moet houden dat enige groei mogelijk moet zijn zonder dat hierdoor het lijnenspel wordt verstoord. Tussen al die gestroomlijnde heesters hoort veel gras dat er perfect dient uit te zien. Eventuele wilde bloemen dienen uit de gazons te verdwijnen.
Naast de overheersende kleur groen zijn een aantal andere koele kleuren mogelijk, zoals paars, lichtblauw, wit en eventueel roze. Bij paars denk je wellicht meteen en terecht aan lavendel. Op een zonnige plek hoort deze plant in iedere Franse tuin. Hoewel bloeiende planten slechts beperkt mogen voorkomen in een dergelijke tuin zijn rozen (wit of roze) ook een optie. Ook de bloemperken moeten symmetrisch zijn en ‘orde’ tonen. Het doel van dit kleurenpalet en de lijnen is om serene rust en ontspanning te bieden door ingetogen elegantie.
3. De paden
Wandelen hoort erbij in een Franse tuin die meestal wel een behoorlijke oppervlakte heeft. Bij de strakke lijnen ontstaan ook strakke grint-paden zodat je al wandelend kan genieten van de geur, kleur en geluiden in je tuin. In Frankrijk is het vaak eenvoudiger om ook met hoogteverschillen te werken omdat deze nu eenmaal in het landschap voorkomen. In ons land moeten deze worden gerealiseerd door afgraven of juist ophogen. De verschillen worden in de paden overbrugd door witte stenen trapjes.
4. Natuurlijke schaduw
Een Franse tuin is meestal een zonnige tuin. Een beetje schaduw op het heetst van de dag is wel prettig als je ook dan lekker in de tuin wilt zitten. Een goedgeplaatste pergola kan daarvoor zorgen. Echt Frans is het uiteraard om deze met druivenranken te laten begroeien. Dat levert ook nog eens een oogst op. Hou je niet van druiven en de aandacht van vogels en insecten die dat met zich meebrengt, dan zijn stoere klimmers als blauweregen en jasmijn alternatieven in de juiste kleur en ook dit zijn zonaanbidders. Bomen kunnen ook voor schaduw zorgen in deze tuinen. De voorkeur gaat dan uit naar vijgen- en olijfbomen. Deze hebben in ons klimaat wel vaak beschutting nodig in de winter maar zorgen wel voor een mooi effect.
5. De meubels
Het eerste wat wellicht in gedachten komt in deze tuin is een echte bistro-set in een koele kleur waar je heerlijk kan relaxen. Natuurlijke materialen, zoals hout, en wicker doen het ook uitstekend, evenals houten bankjes en zitjes. Deze moeten er dan wel verzorgd uitzien. Een verweerde ‘look’ is meer de Engelse stijl. Metaal is zeker ook een optie mits niet te overdadig versierd. Als je de keuze maakt voor een luxe loungeset, houd dan rekening met de kleurencombinaties.
6. Ornamenten en verlichting
In een Franse tuin mogen ook typische ornamenten zoals standbeelden (denk aan mythische figuren) of bijvoorbeeld antieke vazen niet ontbreken, mits daar voldoende ruimte voor is. Een bezoekje aan een echte Franse brocante markt kan op dat gebied een rijke oogst opleveren. Maar denk eraan dat in deze elegante tuin geldt dat ‘less is more’. Bij de verlichting is dat ook aan de orde. Geen uitbundigheid of zelfs gekleurde lichtjes/lampions, maar beschaafd sfeerlicht middels strakke lantarens of verborgen kleine lichtpunten.
Onderhoud van de Franse tuin
Als je een Franse tuin mooi wilt houden, is het een kwestie van de mouwen opstropen of een goede tuinman zoeken. Het onberispelijke uiterlijk van een dergelijke tuin is het gevolg van hard werken in alle seizoenen. Hou er ook rekening mee dat een dergelijke tuin door de onnatuurlijke netheid en keuze van planten niet favoriet zal zijn bij de inheemse insecten of ander dierenleven. Die houden meer van een beetje rommel.
Boekentip
Het is nog niet zo eenvoudig om een goed boek te vinden over het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een Franse tuin. Wellicht dat er sprake is van de bekende taalbarrière waardoor er geen Nederlandse vertalingen zijn. Droomtuinen van Clare Takacs is een optie. Zij beschrijft daarin 68 tuinen over de gehele wereld om in weg te dromen. Daartoe behoren ook Franse tuinen. Ze geeft in het boek behalve informatie en prachtige foto’s ook de achtergrond van het ontwerp weer. Een mooi boek ook als je verder kijkt dan alleen een Franse tuin.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.