In de kamer zijn we ze wel gewend: exotische planten vanuit alle continenten. De meeste zouden het buiten in de tuin niet lang volhouden omdat ze geen vorst of lage temperaturen zijn gewend, Toch zijn er ook diverse planten die er echt exotisch uitzien maar tevens winterhard zijn. Het is mogelijk om ook in ons land een tuin te realiseren die het aanzien heeft van een exotisch vakantieland. Als je dan ook met tuinmeubilair (bijv. bamboe) en betegeling (stapstenen) rekening houdt met het exotisch karakter kan je een echte eyecatcher realiseren in de stad. Hieronder staan een aantal aanbevolen winterharde planten voor een tropische tuin.
Inhoudsopgave
10 winterharde planten voor een tropische tuin
Als je houdt van een exotische tuin, dan moet je in Nederland wel van goeden huize komen. Hieronder vind je 10 winterharde planten voor een tropische tuin.
1. Spiraalaloë – Aloe polyphylla
De Aloë ken je vast wel als een stevige kamerplant. Deze spiraalaloë zit eruit als een echt kunstwerkje met de bladeren die dicht opeen groeien. Dat zorgt er ook voor dat de plant temperaturen tot -15°C kan verdragen. Groter dan 50 centimeter doorsnede worden ze niet maar een aantal bij elkaar zorgt voor een echt exotische look. De aloë kan goed tegen de zon. Het belangrijkste is dat de grond goed waterdoorlatend is. Als de wortels te lang in water staan, rotten deze weg.
2. Pluimpapaver – Macleyala x kewensis
Met de kleine roze of crème bloemen boven stevige schildvormige bladeren ziet deze exoot er beslist indrukwekkend uit met een hoogte van wel 2,5 meter. In de winter snoei je deze terug naar de grond en in de lente schiet deze werkelijk de grond weer uit. Door het terugsnoeien verdraagt deze papaver makkelijk strenge vorst. Harde wind is wel een probleem. Een plaatsje uit de wind is het beste of anders is ondersteuning met stokken nodig.
3. Nieuw Zeelands vlas – Phormium Tenax
Een exotische tuin heeft veel groentinten en dan vallen de koraalrode stengels van die Nieuw Zeelands vlas extra op. Op een zonnig plekje met goede drainage bereikt de plant een maximale hoogte van 120 centimeter. De winterhardheid loopt tot ongeveer -10° C. In de praktijk kan je beter voor bescherming zorgen zodra er nachtvorst wordt verwacht, zeker als de plant nog jong is.
Bekijk deze bijzondere plant hier.
4. Schefflera Taiwaniana
De Schefflera is een zeer bekende kamerplant met handvormige groen met gele bladeren. De Taiwaniana heeft dat zelfde uiterlijk maar kan op de goede plek uitgroeien tot een boom tussen de 2 en 4 meter hoogte. Daarvoor is veel zon en een goede waterafvoer noodzakelijk. Lichte vorst van 5 tot 10° onder nul kan een volwassen plant wel verdragen. Voor de zekerheid kam je deze echter bij vorst beter in vliesdoek wikkelen ook als bescherming tegen de koude wind.
5. Stekelboom – Kalopanax septemlobus
Deze indrukwekkende plant is met name geschikt voor een grote tuin, inderdaad zitten er flinke ‘stekels’ aan het mooi ingesneden blad. In de zomer vormt de stekelboom mooie witte bloemetjes. De naam ‘boom’ is niet overdreven, want in een Nederlandse tuin kan de plant wel 10 meter hoog worden. Vorst kan deze stevige jongen wel aan tot -20° C. Gelet op de grootte is de stekelboom wel gevoelig voor harde wind. Een beschut maar ruim plekje naast een muur of schuur is derhalve gewenst.
6. Yucca linearifolia
Een yucca in de sneeuw in de tuin? Deze soort kan het aan tot circa -15°C. De puntige bladeren zijn donkergroen tot blauw. Op de stevige stam doet een yucca natuurlijk aan Mexico denken waar deze oorspronkelijk vandaan komt. De grootte die in Nederland kan worden bereikt is afhankelijk van de zon en loopt op tot 2 meter. Exotischer kan het bijna niet. Het is vooral van belang dat de plant in de tuin geen natte voeten krijgt, verder is deze beslist niet veeleisend.
7. Bamboe – Phyllostachys vivax ‘Aureocaulis’
In een exotische tuin hoort natuurlijk bamboe te groeien. De Phyllostachys vivax ‘Aureocaulis’ heeft prachtig goudgekleurde stengels en kan temperaturen van -15° C aan. Op een zonnig plekje met drainage en een beetje beschut tegen de wind doet deze bamboe het uitstekend in een Nederlandse tuin. Zo goed dat je de wortels moet afschermen want het is een beruchte woekeraar. Durf je dat niet aan, vraag de kweker dan om pol-vormende bamboe die winterhard is.
8. Vingerplant – Fatsia japonica
Zoek je een groenblijvende plant die ook wat kleur brengt in de wintertuin dan is deze Japanse vingerplant een optie. De bladeren zijn elegant en bont gekleurd. Vergis je niet in de grootte, ook in ons land kan deze plant flink groeien en wel 2,5 meter hoog worden. Temperaturen tot -15°:C zijn geen probleem. Een voordeel is ook nog dat deze exoot genoegen neemt met een plekje in de schaduw en ook moeilijke plaatsen opfleurt.
Bekijk de Japanse vingerplant hier.
9. Wagnerpalm – Trachycarpus fortunei
Wat geeft nu nog meer het vakantiegevoel dan een palmboom? Uiteraard moet je er wel wat ruimte voor hebben want de Trachycarpus fortunei kan tot 5 meter hoog worden. Opvallend is dat de stam slank blijft naarmate de boom groeit en ook de waaierbladen steeds groter worden. Deze palm kan redelijk goed tegen de kou tot -15° C. Het is echter beslist een kostbaar bezit en het is de moeite dan ook zeker waard om een goed beschutte plaats te vinden voor deze bijzondere exoot.
Bekijk deze unieke palmboom hier.
10. Naaldvaren – Polystichum setiferum
Deze harige, stoere plant zal je ongetwijfeld aan de prehistorie doen denken. Inderdaad bestond deze soort al toen de dinosaurussen op aarde rondstapten. Dat zegt al het een en ander. Het is een makkelijk plant die zich weinig aantrekt van de kou. In de tuin kan deze flink uitgroeien met een hoogte van meer dan een meter. Een plekje in de schaduw op goede waterdoorlatende grond en je hebt geen omkijken meer naar deze varen.
Voor wie is een exotische tuin geschikt?
Met de juiste planten kan in principe iedereen in elke tuin – groot of klein – exotische effecten aanbrengen. Echter een compleet exotische tuin aanleggen is een kostbare zaak. Ook indien ze ons klimaat kunnen weerstaan, horen deze planten hier niet. Dat houdt onder meer in dat inheemse dieren zich er minder thuis zullen voelen omdat het niet aan de plaatselijke natuur doet denken. Ook bestaat het risico dat bij uitschieters zoals de extreem, natte lente van 2024 een exotische tuin na veel moeite om die op te bouwen het laat afweten. Kortom, een exotische tuin is iets voor een liefhebber die veel tijd te besteden heeft en bereid is de risico’s te lopen.
Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens hoe je een Japanse tuin kunt realiseren.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.